torsdag 6. februar 2014

Fiskesprell-barnehage

Bamsebo barnehage, der ungene går, er en såkalt fiskesprell-barnehage. 

Fiskesprell i barnehage/SFO er organisert gjennom folkehelsearbeidet i det enkelte fylke. Prosjektet er en del av regjeringens handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen, og et av målene med Fiskesprell er å utjevne sosiale forskjeller i kosthold. Folkehelsekoordinatoren i fylkeskommunen eller hos fylkesmannen er ansvarlig for organisering og gjennomføring av Fiskesprellkurs for minimum 40 barnehager per år. Kursene varer en dag, er gratis og består av en teoretisk og en praktisk del. Det er utviklet eget veiledingshefte for ansatte i barnehager, samt en aktivitetsbok for barna. Barnehagene som deltar i prosjektet får utdelt materiell til bruk i barnehagen, og oppskriftshefter som barna kan ta med hjem.
Undersøkelser viser at barnehager som deltar i prosjektet får et økt fokus på kosthold og helse, og disse barnehagene serverer mer fisk som pålegg, som varmmat og som turmat. I perioden 2007-2012 har mer enn 6000 barnehageansatte deltatt på Fiskesprellkurs, og nye kurs holdes hvert år over hele landet.
Målet med alle aktivitetene i Fiskesprell er å inspirere, motivere og stimulere til økt sjømatkonsum i barnehager og skoler. Virkemidlene er å øke kunnskapene om sjømatens ernæringsmessige fordeler og å gi de unge gode smakserfaringer. Vi lar barn og unge oppdage hvor godt de liker sjømat! 

Foreldrene får også tilbud om et lite kurs. Så før jul var jeg på kurs og lærte masse lette supergode oppskrifter på fiskemat. Vi har spist ganske mye fiskemat siden da:)
Her er en av rettene.


Soyamarinert laks med wokgrønnsakerJeg bruker bare de grønnsakene jeg har i kjøleskapet.


Fisken ligger i ei ildfast form. 
Blander salt og søt soyasaus og heller over fisken.


Så har jeg på godt med fiskekrydder. 
Jeg har kjøpt ferdig blandet fiskekrydder på den lokale fiskehandleren, Knutstad & Holen.
Man kan sikkert finne fiskekrydder på vanlige matbutikker også. 

Fisken stekes i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter.
Grønnsakene wokes og voala, middagen er servert :)

 Bon appetit!!

Mere om Fiskesprell kan du finne her


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar